OPAKOWANIA EKOLOGICZNE

Opakowania to nieodzowna rzecz w dzisiejszych czasach. Pozwalają zabezpieczyć produkt podczas transportu, przedłużyć ważność, również być ładnym dodatkiem do sprzedawanego towaru.

W ostatnim czasie zmuszeni do segregacji śmieci uświadamiamy sobie jak dużo "miejsca" na tle naszych zakupów zajmują opakowania: mięso pakowane na styropianowej tacce, jogurty w plastikowych kobeczkach, mleko w kartonie, pieczywo w reklamówkach albo papierowych torbach itd. Na każdym kroku mamy kontakt z opakowaniem... Czemu nie można byłoby ich ponownie wykorzystać, albo "zwrócić" do środkowiska?

Nie wszystkie plastikowe opakowania są złe. Wiele z nich można jeszcze raz wykorzystać w innej formie jedynie przy poprawnej segregacji śmieci oraz odpowiedniemu składowaniu.

Wyróżniamy również materiały kompostowalne i biodegradowalne z których można stworzyć opakowania dla posiłków i napojów. Przyjżyjmy się zatem klasyfikacji tych materiałów bliżej:

  • Papier

Od wieków wiadomo, że papier jest w pełni biodegradowalny i kompostowalny. W latach 80 -tych i 90-tych bardzo dużo artykułów było pakowane w papier. Technologia produkcji w tym czasie nie była tak rozwinięta jak obecnie przez co w ten materiał można było zapakować jedynie produkty suche. Dzisiaj z papieru robione są nawet kubki do napojów zimnych i ciepłych. Możemy też zapakować torty i ciasta. Papier służy do zabezpieczenia ładunku podczas transportu. To znakomity ekologiczny materiał. Jest 100% odnawialny, a jego rozkład następuje bardzo szybko.

papierowa torba

  • Drewno

Bardziej naturalnego materiału jak drewno nie znajdziemy. Pozyskiwane w prosty sposób, jest w pełni biodegradowalny i kompostowalny. Drewniane opakowanie dodatkowo charakteryzuje się odpornością na różnego rodzaju czynniki zewnętrzne, a to czyni je bardzo atrakcyjną formą zabezpieczenia produktów. Jest przyjemne w odbiorze przez klienta i chętnie przyjmowane jako różngo rodzaju naczynia oraz sztućce w ofertach cateringowych. Pięknie komponuje się z posiłkami. Dodatkową zaletą jest jego natoralność pod względem CO2 oraz odnawialność.

pudełko drewno

  • Bagasse

Bagasse to materiał wykonany z odpadów produkcyjnych cukru. Po procesie produkcji z łodyg trzciny cukrowej pozostaje sucha, papkowata włóknista substancja. Po oczyszczeniu jej powstaje włóknista masa celulozowa, a z niej można wytwarzać opakowania. Niewątpliwą zaletą tych opakowań jest możliwość użytkowania ich do dań n a ciepło i zimno. Można ogrzewać je w kuchence mikrofalowej. Ekologia tego materiału polega na tym, że produkty z niego wytwarzane są 100% biodegradowalne i można je łatwo kompostować. Są odnawialne i neutralne pod względem CO2.

Bagasse

  • PLA

Pochodzi z zasobów odnawialnych. Jest to termoplastyczny poliester, ulaga biodegradacji. Produkcja opiera się na składnikach roślinnych tj: skrobia kukurydziana, pszenica, trzcina cukrowa, buraki, ziemniaki. PLA może się całkowicie rozłożyć.

pla

 

Ważnym elementem opakowania kompostowalnego jest jego zdolność do biodegradacji bez szkód i negatywnego wpływu min. na glebę. Ważny jest zatem skład chemiczny (ilość metali ciężkich i fluor), biodegradacja (90% materiału musi ulec biodegradacji w ciągu 6 miesięcy), rozkład fizyczny materiału (w ciągu 12 tygodni 90% musi przejść przez sito 2x2 mm), jakość końcowego kompostu i jego ekotoksyczność (ta może być zmniejszon a przez dodanie materiałów nie nadających się do kompostowania).

W naszej Firmie mamy bardzo dużo rozwiązań dla Twojego biznesu: tak ekologicznych jak i plastikowych opakowań nadających się do ponownej obróbki. Zapraszamy

 

 

ZALETY

Formularz kontaktowy

Aby się z nami skontaktować możesz skorzystać z poniższego formularza. Odpowiemy na każde pytanie.